Spacken of Spuiten? Wat is het verschil.

Als je van plan bent om je muren te stucen dan kan het zijn dat je radeloos bent. In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten stucwerk ontstaan. Zoveel keuze maakt het niet makkelijk om te beslissen voor welk type stucwerk je nu moet kiezen. Met wat bruikbare tips en informatie proberen wij de keuze voor jou gemakkelijker te maken.

Wat is stucwerk nou eigenlijk?

Stucwerk is een methode waarmee muren voorbereid of gedecoreerd kunnen worden. Stucwerk kan decoratief functioneren of ter voorbereiding voor verdere afwerking dienen. Iemand die stucwerk op muren en plafonds aanbrengt wordt een stukadoor genoemd. Een stukadoor is gespecialiseerd in stuc- en pleisterwerk.

Varianten stucwerk

Bij stucwerk kennen we een hele hoop varianten. De twee hoofdvarianten stucwerk zijn glad stucwerk of stucwerk met een structuur. Glad stucwerk dient aangebracht te worden voordat begonnen kan worden met het versieren, schilderen of het behangen van muren. Van belang is dan natuurlijk dat de muren egaal en glad zijn. Een andere optie is om stucwerk met een structuur aan te brengen, ook wel sierpleister genoemd. Stucwerk met een structuur heeft voor een decoratieve functie.

Type stucwerk

Er zijn veel varianten stucwerk waarmee muren afgewerkt kunnen worden. Om het kiezen niet al te moeilijk te maken hebben we een selectie gemaakt van de soorten stucwerk die het meest worden gekozen. Hieronder volgt een korte uitleg per type stucwerk:

 1. Spackspuitwerk

  Dit type stucwerk is interessant als je op zoek bent naar een goedkope en snelle oplossing om muren of plafonds af te werken. Spackspuitwerk wordt in twee lagen aangebracht. Als eerste wordt de muur gladgestreken, kleine gaatjes en oneffenheden worden op deze manier weggewerkt. Vervolgens wordt er een tweede laag aangebracht waarbij de structuur gecreëerd wordt. Hierbij kun je de keuze maken tussen een grove of een fijne korrelstructuur. Voordat er gestart kan worden met spackspuitwerk dient alles wel afgedekt te worden, tijdens het spackspuiten ontstaan er namelijk spetters. Vrijwel alles dient te worden afgedekt, zoals de meubels, deuren, vloeren en alle andere spullen in de ruimte.

  Voordelen spackspuitwerk

  • Goedkoopste oplossing

  • Snel aan te brengen

  Nadelen spackspuitwerk

  • Bijna alles dient afgedekt te worden

  • Beperkte structuurkeuze